Πηγή: scitechdaily.com

Συζητώντας για τις Μελανές Οπές

με τον Δρ. Ιωάννη Γεωργαντόπουλο, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ

Είναι γνωστό ότι στο κέντρο σχεδόν κάθε γαλαξία κατοικεί μια Υπερμεγέθης Μελανή Οπή (SMBH Supermassive Black Hole). Μελέτες των τελευταίων δεκαετιών έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση ανάμεσα στους γαλαξίες και στις υπερμεγέθεις μελανές οπές που βρίσκονται στο κέντρο τους. Εντούτοις, είναι ακόμη ασαφές εάν και πώς η δραστηριότητα της SMBH επηρεάζει τις ιδιότητες του γαλαξία που τη φιλοξενεί.

Στο πλαίσιο σχετικής του ομιλίας στην πόλη των Ιωαννίνων, ο Δρ. Ι. Γεωργαντόπουλος, παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη απαντώντας σε ερωτήματα που άπτονται του θέματος των μελανών οπών. Αφετηρία της συζήτησης αποτελεί μια σύντομη περιγραφή του πεδίου XMM-ATLAS και ακολουθούν ερωτήσεις που σχετίζονται με τη μελέτη των μελανών οπών και με το πως αυτή μπορεί να συνδράμει στην καλύτερη κατανόηση του σύμπαντος. Στη συνέχεια, ο εν λόγω επιστήμονας, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχέση ανάμεσα στις μαύρες τρύπες και στους γαλαξίες που τις φιλοξενούν αιτιολογώντας τη σημασία της παρατήρησης των συστημάτων αυτών (γαλαξία – μελανής οπής) σε διαφορετικά μήκη κύματος. Κλείνοντας, υπογραμμίζει τη συνεισφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε αυτόν τον τομέα και περιγράφει το ρόλο που διαδραματίζει στην προετοιμασία της αποστολής “ATHENA”, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), που θα ξεκινήσει το ερευνητικό της ταξίδι το 2028.

Πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο μπορείτε να ακούσετε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Δρ. Ιωάννη Γεωργαντόπουλου, όπως παραχωρήθηκε στην κ. Σκοτινιώτη Στέλλα για το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων .

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content