Tο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παραδίδει στην ΝΑSΑ επιστημονικά εργαλεία Πρόγνωσης του Διαστημικού Καιρού

H επιχειρησιακή μονάδα Διαστημικού Καιρού του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ, έχοντας αναπτύξει τα ρηξικέλευθα εργαλεία HESPERIA, συμμετέχει σε μια υψηλού επιπέδου διεπιστημονική συνεργασία με την ΝΑSΑ για την πρόγνωση του Διαστημικού Καιρού. Τα εργαλεία αυτά επελέγησαν από την ΝΑSΑ ως πρώτη προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο, για να συμπεριληφθούν στην εξομοίωση επανδρωμένων αποστολών στο Φεγγάρι και τον Άρη, αποστολών που προγραμματίζονται να γίνουν στα επόμενα χρόνια. Το σχετικό συμβόλαιο για τη συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντική διάκριση για την ελληνική επιστημονική ομάδα, αλλά και για τη χώρα.

Τα εργαλεία πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού ΗESPERIA αποτελούν προϊόν πολυετούς μελέτης και έρευνας της επιχειρησιακής μονάδας Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπό την ερευνήτρια Δρα Όλγα Μαλανδράκη, και αναπτύχθηκαν κατά την υλοποίηση του ομώνυμου προγράμματος HORIZON 2020 που συντόνισε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Λειτουργούν αδιάλειπτα όλο το 24ωρο (http://www.noa.gr/?id=1906) και τα συντηρεί ο κος Μιχάλης Καράβολος, Μηχανικός Λογισμικού, που πρόσφατα πραγματοποίησε ως μέλος της ομάδας Διαστημικού Καιρού του ΕΑΑ επιτυχημένη επίσκεψη για την εγκατάσταση των εργαλείων στη NASΑ. Τα εργαλεία αυτά δίνουν έγκαιρη πρόγνωση για την έλευση υψηλής ενέργειας σωματιδίων (πρωτονίων), που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο και εκπέμπονται κατά τις Ηλιακές εκλάμψεις, και ως στόχο έχουν την προστασία των αστροναυτών και των επανδρωμένων αποστολών εκτός του μαγνητικού πεδίου της γης, που είναι η φυσική ασπίδα προστασίας της ανθρωπότητας από τα θανατηφόρα αυτά σωματίδια. Πρόκειται κατά βάση για «Μετεωρολογική Υπηρεσία» Πρόβλεψης του Διαστημικού Καιρού.

Η Δρ Όλγα Μαλανδράκη τελεί Πρόεδρος για το χρονικό διάστημα 2019-2021 του Solar-Terrestrial Sciences Division της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU), της μεγαλύτερης Ένωσης στην Ευρώπη για τις Διαστημικές Eπιστήμες και τους Πλανήτες. Είναι η πρώτη επιστήμονας από ερευνητικό ίδρυμα της Ελλάδας που κατέχει τη διάκριση αυτή και πρόσφατα επανεκλέχθηκε στη θέση αυτή για την περίοδο 2021-2023. Είναι επίσης πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του τοπικού δικτύου των Βαλκανίων, της Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας για τον Διαστημικό Καιρό, που απαρτίζεται από 12 χώρες, όπως π.χ. η Ρωσία, η Τουρκία, κλπ. (http://newserver.stil.bas.bg/SWS/).

Περισσότερες πληροφορίες στο αποκλειστικό διαδικτυακό περιβάλλον HESPERIA του ΕΑΑ: http://www.hesperia.astro.noa.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content