Υπατία

Αστρονόμος, μαθηματικός, φιλόσοφος, συγγραφέας, εφευρέτρια, δάσκαλος, γυναίκα! Με τη σημερινή ορολογία θα τη χαρακτηρίζαμε boss! Με την αγάπη της, τις ικανότητες της και το πάθος της για την μελέτη της φύσης και του κόσμου που μας περιβάλλει, η διευθύντρια της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια έμεινε στην ιστορία ως η απόλυτη επιστήμονας του 4-5ου αιώνα μ.Χ.

Η εκπαίδευση της: μαθήτρια της σχολής των Νεοπλατωνικών του Πλούταρχου του Νεότερου και της κόρης του Ασκληπιγένειας. Ταυτόχρονα μαθήτευσε και κοντά στον Ιεροκλή. Τις σπουδές της στην Αθήνα και Ιταλία υποστήριξε και χρηματοδότησε ο πατέρα της, αστρονόμος και μαθηματικός Θέων ο Αλεξανδρεύς, τελευταίος διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας πριν την καταστροφή της.

Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ., επέστρεψε για να ηγηθεί της σχολής των νεοπλατωνικών και να αγορεύσει, να δημιουργήσει επιστήμη και τεχνολογία και να εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά επιστημόνων. Η Αλεξάνδρεια ήταν πολύ μπροστά όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στην επιστήμη και τον δημόσιο λόγο, καθώς και την ανεξαρτησία της. Την εποχή αυτή, η Αλεξάνδρεια ήταν απελευθερωμένη από μισογυνικά στερεότυπα, με αποτέλεσμα να μπορεί η Υπατία να κάνει την δουλειά της χωρίς να την εμποδίζουν και να τη μπλοκάρουν. Μπορούσε να έχει περιουσία, γη, να διδάσκει, να συμβουλεύει τους άντρες και να κάνει δημόσιο λόγο. Είχε μεγάλη επιρροή και μεγαλούργησε! Έγινε, πραγματικά, το πρότυπο αρχαίου επιστήμονα στους αιώνες.

Οι προσφορές της στην επιστήμη: παρόλο που τα έργα της δεν έχουν διασωθεί, έχουμε μαρτυρίες από μαθητές της, όπως ο Συνέσιος της Κυρήνης, καθώς και από μεταγενέστερους επιστήμονες και φιλοσόφους για την τεράστια προσφορά της. Θεωρείτο η καλύτερη μαθηματικός του Ελληνορωμαϊκού κόσμου. Ήξερε ανώτερη γεωμετρία και άλγεβρα και σχολίαζε το έργο άλλων μαθηματικών όπως ο Πτολεμαίος, καθώς και ανέλυε με τις γνώσεις της τους κώνους του Απολλώνιου (γεωμετρία) και την αριθμητική του Διόφαντου. Πιστεύουμε ότι έγραψε μια συλλογή από αστρονομικούς πίνακες, «Αστρονομικός Κανών», αν και οι απόψεις διίστανται. Σχετικά με τη μελέτη της φύσης και του σύμπαντος, κατασκεύασε επιστημονικά όργανα όπως το υγρόμετρο, για τη μέτρηση της υγρασίας, και ο αστρολάβος, ένα όργανο από μέταλλο, που αρχικά είχε σχήμα σφαίρας και που εφηύρε ο Έλληνας αστρονόμος και μαθηματικός Απολλώνιος ο Περγαίος (220 π.Χ.) και λίγο αργότερα ο Ίππαρχος (2ος αι. π.Χ.). Επίσης, σύμφωνα με τον μαθητή της Συνέσιο, τον δίδαξε πως να κατασκευάζει αστρολάβο, ένα πολύ χρήσιμο αστρονομικό όργανο για την παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών από ναυτικούς και αστρονόμους, από τον 3ο αι. π.Χ. μέχρι το 18ο αι. μ.Χ.! Η Υπατία δηλαδή έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο την εποχή στη διάδοση της γνώσης της αστρονομίας και κατασκευής πολύπλοκων αστρονομικών οργάνων.

Αιτία θανάτου: ανθρωποκτονία. Είχε πολύ άσχημο θάνατο από τον όχλο, με αφορμή την ταραχή που δημιουργήθηκε λόγο της διαφωνίας μεταξύ του έπαρχου Ορέστη και Αρχιεπίσκοπου Κυρίλλου. Τα «φάγανε τα μουστάκια» τους. Η εποχή ήταν ήδη μεταβατική, από τις αρχαίες θρησκείες στις νεότερες και πιο «τρέντυ». Σύμφωνα με τον Σωκράτη τον Σχολαστικό, οι χριστιανοί στράφηκαν κατά της Υπατίας, που εκείνη την εποχή ήταν σύμβουλος του έπαρχου Ορέστη και την κατασπάραξαν. Πίστευαν δηλαδή ότι αυτή ήταν υπαίτια ότι δε τα βρήκαν μεταξύ τους οι Ορέστης και Κύριλλος. Πολλοί θεωρούν ότι ο βίαιος θάνατός της ήταν ο λόγος που έμεινε αθάνατη στους αιώνες. Εμείς ξέρουμε όμως ότι θα έμενε έτσι κι αλλιώς στην ιστορία! Γιατί ήταν ικανότατη επιστήμονας.


Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ https://el.wikipedia.org/wiki/Υπατία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content