Ματιές στο παρελθόν με τη βοήθεια των “βαρυτικών φακών” και των Ακτίνων Χ!
Ομάδα αστρονόμων ανίχνευσε, πρόσφατα, τη διαδικασία αστρογένεσης σε έναν πολύ μακρινό γαλαξία! Οι επιστήμονες με τη βοήθεια των Ακτίνων Χ και χάρη στο φαινόμενο των “βαρυτικών φακών“, κατάφεραν να εκμαιεύσουν πληροφορίες για ένα εξαιρετικά μακρινό σύστημα ρίχνοντας φως σε “σκοτεινά μονοπάτια” του σύμπαντος.
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα πρόκειται για ένα γαλαξία “βρεφικής ηλικίας”, χαμηλής μάζας και σχετικά “φτωχό” σε περιεκτικότητα μετάλλων. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι η ιδιαίτερα αυξημένη εκπομπή Ακτίνων Χ. Αντίστοιχες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν με τη βοήθεια διαφορετικών μηκών κύματος (υπεριώδη, οπτικά, υπέρυθρα). Παρόλα αυτά, είναι η πρώτη φορά στη βιβλιογραφία που χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος προκειμένου να μεγεθυνθεί μια πηγή Ακτίνων Χ. Η παρατήρηση αυτή ανοίγει το δρόμο σε περαιτέρω διερεύνηση του μακρινού σύμπαντος αξιοποιώντας αυτές τις περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (Ακτίνες Χ) σε συνδυασμό με το φαινόμενο των βαρυτικών φακών.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, σε προηγούμενα άρθρα, οι Ακτίνες Χ διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξερεύνηση και κατανόηση του σύμπαντος δεδομένου ότι οι ακτινοβολίες σε αυτά τα μήκη κύματος αποκαλύπτουν περίπλοκες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας.
Οι τεράστιες μάζες που διαθέτουν τα αστρονομικά αντικείμενα λειτουργούν ως μεγεθυντικοί φακοί! Συγκεκριμένα, λόγω των μεγάλων μαζών τους “έλκουν” το χώρο που τις περιβάλλει και τον καμπυλώνουν μεγεθύνοντας έτσι τα αστρονομικά αντικείμενα που βρίσκονται πίσω τους. Με άλλα λόγια, λειτουργούν ως τεράστια κοσμικά τηλεσκόπια δίνοντας μας πληροφορίες για τη δημιουργία και την εξέλιξη των άστρων και των γαλαξιών κατά τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια της ζωής του σύμπαντος!
Πηγή: Nature Astronomy, AHEAD