Σε συνέχεια του άρθρου σχετικά με την επιχειρησιακή άσκηση έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς ShakeAlert που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στις Δυτικές Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται να προστεθεί μια νέα είδηση σχετικά με την πρώτη δημόσια διαθέσιμη εφαρμογή έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών μέσω smartphones. Το ShakeAlertLA χρησιμοποιεί τεχνολογία κινητών για να προειδοποιήσει τους κατοίκους του Los Angeles για σεισμούς με μέγεθος Μ≥5.0 (Εικόνα 1). Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε Android και Apple κινητά και λειτουργεί μόνο για το Los Angeles από τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, κι άλλες πολιτείες όπως η πολιτεία του Oregon ενδιαφέρεται για την επέκταση της εφαρμογής.

Εικόνα 1: Η εφαρμογή για κινητά ShakeAlertLA, διαθέσιμη για συσκευές Android και Apple για την πολιτεία του LosAngeles (Πηγή εικόνας: Google Play Store)

Αληθεύει πως οι μέχρι τώρα εφαρμογές, όπως το Amper Alert και το Προεδρικό Σύστημα Προειδοποίησης (Presidential Alert) είναι πολύ αργές και σε δοκιμή που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπήρχε καθυστέρηση 15 δευτερολέπτων μέχρι να ηχήσει το Presidential Alert. Ο Dr Richard Allen, διευθυντής του Berkeley Seismological Laboratory επισήμανε πως παρόλο που δημόσιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν το δίκτυο ανίχνευσης σεισμών του USGS ήδη από τον Οκτώβριο, δεν υπάρχει ακόμα η τεχνολογία ώστε η προειδοποίηση να φτάνει σε όλους τους κατοίκους των Δυτικών Πολιτειών των Η.Π.Α.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ShakeAlert και η νέα εφαρμογή για τα κινητά ShakeAlertLA app έχουν πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουν για να γίνουν λειτουργικά στο ευρύ κοινό. Χρειάζεται εκπαίδευση των χρηστών για να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τον ήχο της ειδοποίησης και να ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και η χρηματοδότηση. Η πόλη του Los Angeles ξόδεψε 300.000$ για την εφαρμογή και θα χρειαστούν 27.000$ για την ετήσια συντήρησή της. Πλεονέκτημα της εφαρμογής αποτελεί η ιδιότητα της να είναι open source και να καθίσταται δυνατή η μελλοντική χρήση της από άλλες πόλεις και πολιτείες.

Σε χώρες όπως η Ιαπωνία και το Μεξικό που χρησιμοποιούν ήδη συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, υπάρχουν περιπτώσεις που η προειδοποίηση ενέργησε αποτρεπτικά και σώθηκαν ζωές. Για παράδειγμα, το σύστημα βοήθησε να αποτραπούν οι εκτροχιασμοί των τραίνων μεγάλης ταχύτητας στην Ιαπωνία, μετά την εκδήλωση του σεισμού Tohuku με μέγεθος Μ=9.1 το 2011. Το σύστημα προειδοποίησης δεν είναι τέλειο και σε κάποιες περιπτώσεις δίνει ψεύτικες προειδοποιήσεις ή, σε κάποιες άλλες, δεν ενεργοποιείται καν. Επίσης, το σύστημα αυτό έγκαιρης προειδοποίησης δεν έχει εφαρμογή σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Όμως είναι σημαντικό να υπάρχει εξέλιξη αυτής της εφαρμογής κι ίσως στο μέλλον να σωθούν περισσότερες ζωές από τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού.

Πιο κάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σχετικό video του Πανεπιστημίου του Berkeley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content