ShakeOut! – H μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση αντιμετώπισης σεισμών

Η άσκηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Οκτωβρίου

Το ShakeOut, η μεγαλύτερη ανά τον κόσμο επιχειρησιακή άσκηση αντιμετώπισης σεισμών, που γίνεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Οκτωβρίου.

Ο κύριος σκοπός του ShakeOut,  είναι να προετοιμάσει τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, ώστε να αντιδράσουν σωστά σε περίπτωση σεισμού. Αυτό επιτυγχάνεται με το να μάθει από τώρα ο καθένας τι πρέπει να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά το σεισμό. Το πρόγραμμα ShakeOut Earthquake Drills ξεκίνησε στην Καλιφόρνια και έκτοτε έχει διοργανωθεί τόσο σε πολιτείες των ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο, από την Ιταλία ως τη Νέα Ζηλανδία. Στη φετινή άσκηση, οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες στις ΗΠΑ ήταν 21 εκατομμύρια, και σε όλον τον κόσμο ξεπέρασαν τα 62 εκατομμύρια!

Για τη συμμετοχή στο ShakeOut απαιτείται συντονισμός, συνήθως από μια υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης ή μέσω συνεργασία ς διαφόρων οργανισμών. Δε χρειάζεται οι συμμετέχοντες να φύγουν από το χώρο εργασίας τους – αντιθέτως, η άσκηση γίνεται στο συνήθη χώρο του καθενός. Έτσι, επιχειρήσεις, οργανισμοί, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να πάρουν μέρος. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχοντες καλούνται να εκτελέσουν τις εντολές:

Πέσε – Καλύψου –  Κρατήσου (Drop – Cover – Hold On) και να παραμείνουν στης θέση τους για 60 δευτερόλεπτα, όπως στην περίπτωση ενός πραγματικού ισχυρού σεισμού.

Αναλυτικά οι οδηγίες που δίνονται είναι οι εξής:


ΠΕΣΕ
όπου βρίσκεσαι στα τέσσερα: Η θέση αυτή προστατεύει από πιθανό ακούσιο πέσιμο και επιτρέπει να μείνει κάποιος χαμηλά και να συρθεί σε ένα προστατευμένο μέρος, αν αυτό υπάρχει κοντά του.

 

ΚΑΛΥΨΕ το κεφάλι και τον αυχένα με ένα χέρι: Αν υπάρχει τραπέζι ή γραφείο κοντά, σύρσου από κάτω για προστασία.  Αν δεν υπάρχει προστατευτικός χώρος, κινήσου κάτω από έναν εσωτερικό τοίχο, μακριά από παράθυρα. Μείνε γονατιστός και κάλυψε τα ζωτικά όργανα του σώματός σου.

 

ΚΡΑΤΗΣΟΥ μέχρι η δόνηση να σταματήσει:
Κάτω από το χώρο προστασίας: κρατήσου με το ένα χέρι και προετοιμάσου να μετακινηθείς μαζί του αν αυτός μετατοπιστεί.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος προστασίας: Κρατήσου με τα χέρια να καλύπτουν και να προστατεύουν το κεφάλι και τον αυχένα.

Στη σειρά από video του άρθρου δίνονται οδηγίες (με δυνατότητα προβολής ελληνικών υπότιτλων) για τα βήματα προστασίας από ισχυρό σεισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content