Όπως είναι γνωστό, στο κέντρο του Γαλαξία μας (Τοξότης Α *) βρίσκεται μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα. Η μάζα της είναι περίπου 4.000.000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου και το περιβάλλον της αποτελείται από μια τεράστια δεξαμενή ζεστού και ψυχρού αερίου που μοιάζει με σύννεφο σε σχήμα δαχτυλιδιού. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χαρακτηρισμοί “θερμό” και “ψυχρό” στην κλίμακα του σύμπαντος είναι σχετικοί και εντελώς έξω από τη δική μας πραγματικότητα. Εν προκειμένω, η θερμοκρασία του θερμού αερίου κυμαίνεται στους 10.000.000 βαθμούς Κελσίου!

Μέχρι πρότινος, με τη βοήθεια των ακτίνων Χ, γνωρίζαμε καλύτερα μόνο τη “θερμή” περιοχή της δεξαμενής αερίου. Πρόσφατη εικόνα που δημιουργήθηκε χάρη σε παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) αποκαλύπτει και την “ψυχρή” πλευρά του Γαλαξία μας. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, η θερμοκρασία της περιοχής αυτής είναι περίπου 10.000 βαθμοί Κελσίου (κάθε άλλο παρά ψυχρή για τα δικά μας δεδομένα). Βάσει αυτών των παρατηρήσεων, οι Αστρονόμοι κατέγραψαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικές, μεταξύ άλλων, με την τοποθεσία καθώς και με την κίνησή του. Επίσης, η μάζα αυτής της “ψυχρής” δομής είναι περίπου 10.000 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου.

Ο ψυχρός δίσκος που περιβάλλει το γαλαξιακό μας κέντρο! Τα δύο διαφορετικά χρώματα αναφέρονται στη σχετική κίνηση του αερίου με τη Γη (κόκκινο – απομακρύνεται, μπλε – πλησιάζει). Εικόνα του “ALMA” (ESO/NAOJ/NRAO, E.M. Murchikova; NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello).

 

Αυτό το δαχτυλίδι-σύννεφο, που συνεχώς ακτινοβολεί, μας “στέλνει” ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες, σχετικές όχι μόνο με τον τρόπο συσσώρευσης της ύλης γύρω από το γαλαξιακό μας κέντρο, αλλά και με τη διοχέτευσή της μέσα στη μαύρη τρύπα.

 

Πηγή: AHEAD

Σχετική Δημοσίευση
Murchikova, Elena M., Phinney, E. Sterl, Pancoast, Anna, Blandford, Roger D., 2019, A cool accretion disk around the Galactic Centre black hole, Nature, 83, 86, 570, 7759, https://doi.org/10.1038/s41586-019-1242-z

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content