This image shows concentrations of Methane discovered on Mars. Credit:NASA

Το ερώτημα πλανάται: εκλύεται ή όχι μεθάνιο στην επιφάνεια του Άρη;

Είμαστε ή όχι ένα βήμα πριν τη λύση του μυστηρίου;

Ένα δίλημμα πλανάται στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.

Από τη μία, οι πρόσφατες αναλύσεις των δεδομένων της αποστολής του Curiosity της ΝΑSA έδειξαν πως τα επίπεδα μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη κάνουν εποχικό κύκλο με κορύφωση στο βόρειο ημισφαίριο, επιβεβαιώνοντας πρότερες παρατηρήσεις του 2003. Ανιχνεύτηκε δε μεθάνιο σε δύο διαδοχικές φάσεις μέσα στον Κρατήρα Gale, πρώτα τον Ιούνιο του 2013 και έπειτα ξανά στα τέλη του 2013 προς τις αρχές του 2014. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν επιπλέον από την Ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή Mars Express, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του σχετικού οργάνου PFS (Fourier Spectrometer instrument) Marco Giuranna του Εθνικού (Ιταλικού) Ινστιτούτου Αστροφυσικής στη Ρώμη: “Eνώ οι προηγούμενες παρατηρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Curiosity, αμφισβητήθηκαν, αυτή η πρώτη ανεξάρτητη επιβεβαίωση της ύπαρξης μεθανίου αυξάνει τη βεβαιότητα στα αποτελέσματα».

Από την άλλη πλευρά, αντικρουόμενες ανακοινώσεις έγιναν στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (European Geosciences Union – EGU) στη Βιέννη, όπου αναφέρθηκε πως οι συνεχείς προσπάθειες ανίχνευσης μεθανίου μέσω του δορυφόρου ανίχνευσης αερίων TGO (Trace Gas Orbiter), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη έχουν αποβεί άκαρπες. Οι νέες μετρήσεις του TGO –που είναι και οι πιο ολοκληρωμένες μέχρι σήμερα– έδειξαν πως σε κανένα από τα δύο ημισφαίρια του Άρη δεν ανιχνεύθηκε μεθάνιο.

Αναφερόμενοι στα αντικρουόμενα αποτελέσματα περί ανίχνευσης μεθανίου στον Άρη, οι επιστήμονες καταλήγουν ότι πιθανώς να πρέπει να αναζητηθεί ένας άγνωστος προς το παρόν μηχανισμός που καταστρέφει με ταχύ ρυθμό το μεθάνιο στην κατώτερη ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη. Η ζωηρή συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει έντονο ενδιαφέρον στους αστροβιολόγους, επειδή το μεθάνιο -αν και μπορεί να παραχθεί και από γεωλογικές διαδικασίες- είναι πιθανή ένδειξη βιολογικής δραστηριότητας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στη Γη το μεγαλύτερο ποσοστό του μεθανίου παράγεται από μικρόβια και άλλους ζώντες οργανισμούς.

 

Πηγές:

Oleg Korable et al, (2019). No detection of methane on Mars from early ExoMars Trace Gas Orbiter observations Nature volume 568, pages517–520.

https://www.space.com/mars-methane-plume-confirmed-location.html

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content