Σεισμός στον… Άρη!

«Marsquake»

Την περασμένη Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, το ερευνητικό κέντρο Jet Propulsion Laboratory της NASA ανακοίνωσε πως το ρομποτικό διαστημικό εργαστήριο InSight κατέγραψε τον πρώτο σεισμό στον Άρη! Αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «marsquake» ήρθε σχεδόν πέντε μήνες μετά την ‘προσαρείωση’ του InSight στην επιφάνεια του πλανήτη. Η αποστολή σχεδιάστηκε με απώτερο στόχο διετή λειτουργία του σταθμού για λεπτομερή σεισμολογική έρευνα του εσωτερικού του πλανήτη.

Το σεισμικό σήμα ανιχνεύθηκε από τον γαλλικής κατασκευής σεισμογράφο του InSight (Εικ. 1) και αντιστοιχεί σε σεισμό μεγέθους 2.0–2.5 (η ευαισθησία του οργάνου είναι ικανή να μετρήσει ακόμη και πολύ ασθενή σεισμικά κύματα). «Μέχρι τώρα καταγράφαμε μόνο θόρυβο, αλλά το πρώτο αυτό σεισμικό γεγονός εγκαινιάζει και επίσημα την αρειανή σεισμολογία», αναφέρει ο κύριος ερευνητής της αποστολής του InSight, Bruce Banerdt, σε δελτίο τύπου.

Εικόνα 1: Ο σεισμογράφος του InSight -μέσα στο προστατευτικό του κουβούκλιο- στην επιφάνεια του Άρη (NASA).

Πριν από τον πρώτο αυτό σεισμό στον Άρη, είχαν καταγραφεί από το InSightτρία ακόμη πιθανά σεισμικά σήματα, στις 14 Μαρτίου και στις 10 και 11 Απριλίου 2019. Ωστόσο, τα σήματα αυτά ήταν πολύ ασθενή, καθιστώντας τους επιστήμονες επιφυλακτικούς ως προς το αν ήταν πραγματικά σεισμικά γεγονότα.

Σε αντίθεση με τη Γη, ο φλοιός του Άρη δε φαίνεται να είναι τεμαχισμένος σε τεκτονικές πλάκες, η κίνηση των οποίων ευθύνεται για περισσότερους από το 90% των σεισμών στη Γη. Αντ’ αυτού, οι δονήσεις στον Άρη πιστεύεται ότι προέρχονται από την αργή ψύξη του πλανήτη με την πάροδο του χρόνου, η οποία προκαλεί διαρρήξεις λόγω συστολής στην επιφάνειά του. Άλλες πιθανές εκδοχές προέλευσης των σεισμών στον κόκκινο πλανήτη είναι η πρόσκρουση μετεωριτών στην εξωτερική του επιφάνεια, αλλά και η κίνηση του μάγματος εντός του πλανήτη.

Για τους επιστήμονες, αυτή η σεισμική καταγραφή αποτελεί μόνο την αρχή. «Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι ο πλανήτης Άρης είναι περισσότερο ενεργός από ό,τι νομίζαμε βάσει των ευρημάτων που είχαν προκύψει από τις διαστημικές αποστολές Viking στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Οι γνώσεις μας κτίζονται σταδιακά και είναι θέμα χρόνου να δούμε τι άλλο υπάρχει», είπε η Tanya Harrison, Διευθύντρια Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Τον πρώτο σεισμό στον Άρη μπορείτε να τον ακούσετε εδώ:

 

Πηγές:

First ‘marsquake’ detected by NASA lander

https://www.nationalgeographic.com/science/2019/04/first-marsquake-detected-nasa-mars-insight-lander-space/

https://www.nytimes.com/reuters/2019/04/23/technology/23reuters-space-exploration-mars.html

https://www.jpl.nasa.gov/

https://en.wikipedia.org/wiki/NASA

http://tanyaofmars.com/

https://science.jpl.nasa.gov/people/Banerdt/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content