Σχήμα 1. Ο Αίολος εκτοξεύτηκε με τη βοήθεια ενός πυραύλου Vega από το Διαστημικό σταθμό στο Κουρού, στη Γαλλική Γουιάνα, στις 22 Αυγούστου (Credit: S. Corvaja/ESA)

Εκτόξευση του ‘Αίολου’ (Aeolus) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Σχήμα 1. Ο Αίολος εκτοξεύτηκε με τη βοήθεια ενός πυραύλου Vega από το Διαστημικό σταθμό στο Κουρού, στη Γαλλική Γουιάνα, στις 22 Αυγούστου (Credit: S. Corvaja/ESA)

Ο ‘Αίολος’ είναι ο πρώτος δορυφόρος στον κόσμο που σχεδιάστηκε για να καταγράφει τον άνεμο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA) είχε εγκρίνει το Πρόγραμμα για την αποστολή του Αίολου από το 1999, χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες. Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε τελικά στο Διάστημα μέσω ενός πυραύλου Vega στις 22 Αυγούστου 2018 από το Διαστημικό Κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας κοντά στο Κουρού, σε μια αποστολή που θα διαρκέσει τρία χρόνια (Σχήμα 1). Για τους επόμενους μήνες, οι επιστήμονες θα επικεντρωθούν στη βαθμονόμηση των οργάνων που περιλαμβάνει ο Αίολος, συμπεριλαμβανομένου και ενός συστήματος υπεριώδους λέιζερ (Σχήμα 2) το οποίο θα μετράει την ταχύτητα και τη διεύθυνση του ανέμου σε πλανητική κλίμακα μέχρι το ύψος των 30 χιλιομέτρων. Τα δεδομένα του Αίολου θα τροφοδοτούν τα αριθμητικά μοντέλα καιρού, βοηθώντας τους επιστήμονες και τις εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες να κάνουν ακριβέστερες μετεωρολογικές προγνώσεις, να κατανοήσουν καλύτερα το σχηματισμό και την εξέλιξη των καταιγίδων, αλλά και να προβλέψουν την πορεία αερίων μαζών, τη μεταφορά σκόνης, κ.ά.

 

Σχήμα 2. Σχηματική απεικόνιση της λειτουργίας του δορυφόρου.

Η συλλογή των πρώτων δεδομένων του δορυφόρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2019, ενώ τα δεδομένα αυτά θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν μοντέλα πρόγνωσης καιρού μέχρι τον Απρίλιο του 2019. Ο στόχος είναι η απόκτηση και χρήση των δεδομένων αυτών μέσα σε τρεις το πολύ ώρες από τη στιγμή που θα συλλεχθούν από το δορυφόρο.

Πηγή
Nature 560, 420-421 (2018) doi: 10.1038/d41586-018-05976-3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content