Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στη Βραδιά Ερευνητή 2019

Το σύνθημα είναι: "Επιστήμη για όλους, επιστήμη για σένα!"

Η Βραδιά του Ερευνητή αποτελεί μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των Marie Skłodowska-Curie Actions. Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη το ρόλου του Ερευνητή και η εξοικείωση του κοινού με τον συναρπαστικό κόσμο της έρευνας και της τεχνολογίας. Το σύνθημα για τη Βραδιά Ερευνητή 2019 είναι “Επιστήμη για όλους. Επιστήμη για ΣΕΝΑ!”. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε εννέα πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Κόρινθο), ξεκινούν νωρίς το απόγευμα και απευθύνονται σε κάθε ηλικία.

Πριν τη Βραδιά του Ερευνητή, θα πραγματοποιηθούν έξι μικρότερες εκδηλώσεις (Pre-Events 2019). Το Εθνικό Αστεροσκοπείο (ΕΑΑ) συμμετέχει στις προ-εκδηλώσεις, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου από τις 17.30 έως τις 23.00, όπου το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου θα πραγματοποιήσει δράσεις για παιδιά, έκθεση ηλιακών ρολογιών και παρατήρηση του ουρανού με φορητά τηλεσκόπια και το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πρόγραμμα προ-εκδηλώσεων: Βραδιά Ερευνητή 2019

«Έκθεση ηλιακών ρολογιών», ώρες 17:30 – 22:30. Ο γλύπτης Ανδρέας Γαλανάκης, εμπνευσμένος από το φως στη φύση και στην τέχνη, μας παρουσιάζει μια σειρά γλυπτών – ηλιακών ρολογιών στους κήπους του Αστεροσκοπείου. Kαθώς ο υπολογισμός και η ανακοίνωση της επίσημης «Ώρας Ελλάδος» αποτέλεσε βασική υπηρεσία και παροχή του Αστεροσκοπείου προς την πολιτεία από την ίδρυση του έως και τα μέσα του 20ου αι., θεωρείται σίγουρα ο καταλληλότερος χώρος για την παρουσίαση έργων που «μιλούν» για το χρόνο.

♦ «Φως και χρώμα στην ανθρώπινη φυσιολογία και στα ατμοσφαιρικά φαινόμενα»: Δράση για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, ώρα 18:30. Το φως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη ζωή στον πλανήτη μας, αποτελώντας ταυτόχρονα μία διαρκή συντροφιά για την αίσθηση της όρασης. Ωστόσο, λίγοι θα διαφωνούσαν πως οι ιδιότητες του φωτός παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες στο ευρύ κοινό. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν με πειράματα οι έννοιες της ανάκλασης, της διάθλασης και της ολικής ανάκλασης (με αναφορά στις οπτικές ίνες). Επιπλέον, θα γίνει ανάλυση του φωτός και ιδιαίτερη αναφορά στον μηχανισμό αντίληψης των χρωμάτων από τον άνθρωπο μέσω μίας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας σειράς πειραμάτων και κατασκευών. Τέλος, η εκδήλωση θα κλείσει με δύο πειράματα επίδειξης, τα οποία προβλέπονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα: το πρώτο σχετίζεται με τη φαινόμενη ανύψωση των ουράνιων σωμάτων στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της διάθλασης του φωτός εντός της ατμόσφαιρας, ενώ στο δεύτερο δίνεται μία ποιοτική εξήγηση του μπλε χρώματος του ουρανού αλλά και των χρωμάτων του ηλιοβασιλέματος. Τη δράση επιμελείται ο Παναγιώτης Λάζος, Φυσικός και Υπεύθυνος Εργαστηρίου στο ΕΚΦΕ Ηλιούπολης. Απαραίτητη η προκράτηση συμμετοχών στα τηλέφωνα 210 34900160 και 2103490036.

«Εκτόξευση νεροπυραύλων»: Δράση για παιδιά Δημοτικού, ώρες 18:00, 18:30, και 19:00. Δημιουργία αυτοσχέδιων νεροπυραύλων από μαθητές δημοτικού (σε ομάδες των 20) και εκτόξευσή τους στον προαύλιο χώρο του Αστεροσκοπείου. Τη δράση επιμελείται ο Βαγγέλης Τσάμης, εκπαιδευτικός και ερασιτέχνης αστρονόμος.

«Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού», ώρες 20:30 – 23:00. Παρατήρηση του αττικού ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας και από φορητά τηλεσκόπια στον εξωτερικό χώρο. Η Σελήνη, ο Άρης και ο Κρόνος θα προεξάρχουν στον νυχτερινό ουρανό. Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αστρονομίας «Διόσκουροι».

Η κεντρική εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254) με κύριο διοργανωτή το ΕΑΑ. Οι συμμετοχές του Αστεροσκοπείου στην κεντρική εκδήλωση είναι οι εξής:

♦ Εργαλεία Πρόγνωσης Ηλιακών Καταιγίδων του ΕΑΑ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης)

Δρ. Αναστάσιος Αναστασιάδης, Δρ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου & Δρ. Ευάγγελος Παούρης

Οι ηλιακές καταιγίδες δημιουργούνται από ισχυρά ηλιακά εκρηκτικά γεγονότα όπως οι ηλιακές εκλάμψεις και οι στεμματικές εκτινάξεις μάζας, όπου ηλιακά ενεργητικά σωματίδια επιταχύνονται σε ένα πλήθος ενεργειών που κυμαίνεται από λίγα MeV (106 eV) μέχρι και λίγα GeV (109 eV). Τα ενεργητικά αυτά σωματίδια είναι κυρίως πρωτόνια και -μετά από την απελευθέρωσή τους από τον ήλιο- καλύπτουν μια μεγάλη έκταση του γεωδιαστήματος, με αποτέλεσμα να φτάνουν στη Γη καθώς και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Τα σωματίδια αυτά επηρεάζουν τόσο τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια διαπλανητικών ταξιδιών (human spaceflight) και πτήσεων (air travel risk) όσο και τα τεχνολογικά μας συστήματα (satellite malfunction). Στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), έχουν αναπτυχθεί εργαλεία πρόγνωσης ηλιακών καταιγίδων (FORSPEF tool, ASPECS tool) τα οποία παρέχουν αδιαλείπτως κρίσιμη πληροφορία σχετικά με το χρόνο έναρξης, την προβλεπόμενη μέγιστη ροή σε κάθε ενέργεια και την αναμενόμενη διάρκεια αυτών. Στη δράση αυτή θα παρουσιαστούν οι επιδράσεις των ηλιακών καταιγίδων καθώς και οι δυνατότητες των εργαλείων πρόγνωσης του ΙΑΑΔΕΤ.

European Solar Telescope (Το Ευρωπαϊκό Ηλιακό Τηλεσκόπιο) (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης)

Δρ Γεωργία Τσιροπούλα &  Δρ Κωνσταντίνος Τζιότζιου

Συμμετοχή του ΕAA στην προκατασκευαστική φάση του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Τηλεσκοπίου: Το Ευρωπαϊκό Ηλιακό Τηλεσκόπιο (European Solar Telescope) είναι ένα καινοτόμο τηλεσκόπιο ανοίγματος 4 μέτρων που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να μελετήσει το πιο κοντινό μας αστέρι, τον Ήλιο, με μία χωρίς προηγούμενο χρονική και χωρική ανάλυση. Εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα όργανα, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη μαγνητική σύζευξη της ηλιακής ατμόσφαιρας. Το τηλεσκόπιο αυτό θα εγκατασταθεί στα Κανάρια Νησιά (Ισπανία) ώστε να επωφεληθούν οι επιστήμονες από τις εκεί μοναδικές συνθήκες παρατήρησης. Η έναρξη της λειτουργίας του προγραμματίζεται για το 2027. Η κατασκευή και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Τηλεσκοπίου αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ηλιακά Τηλεσκόπια (European Association for Solar Telescopes), η οποία ιδρύθηκε το 2006. Η Ένωση αυτή αποτελείται σήμερα από ηλιακούς φυσικούς από 17 Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μέλος της έγινε πρόσφατα και το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης.

Κέντρο Αριστείας BEYOND: Δορυφορική παρακολούθηση φυσικών καταστροφών …και όχι μόνο! (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης )

Πώς επηρεάζουν οι δορυφόροι την καθημερινότητά μας; Στο Κέντρο Αριστείας BEYOND χρησιμοποιούμε δορυφορικά δεδομένα για την παρακολούθηση φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κτλ.) αλλά τα χρησιμοποιούμε και για να μελετήσουμε πόση ηλιακή ακτινοβολία φτάνει στην επιφάνεια της γης και πόσο αυτή μπορεί να μας επηρεάσει. Μπορείς να φανταστείς ότι μια επιστημονική ομάδα θα μπορεί να σε ενημερώνει για το δείκτη προστασίας του αντηλιακού σου κάθε μέρα; Αυτά και άλλα πολλά σε περιμένουν στη Βραδιά του Ερευνητή 2019. Μαζί μας θα μάθεις να χρησιμοποιείς τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητά σου… Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν παζλ μαζί μας, μαθαίνοντας για τους δορυφόρους και όχι μόνο!

Η αφίσα της Βραδιάς Ερευνητή 2019

♦ Το δίκτυο μαγνητομέτρων ENIGMA (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης )

Ζωή Μπούτση, Αλεξάνδρα Αντωνοπούλου & Δρ Γεώργιος Μπαλάσης

Στο ΕΑΑ λειτουργεί σήμερα το δίκτυο γεωμαγνητικών σταθμών ENIGMA (HellENIc GeoMagnetic Array), που αποτελείται από 4 επίγειους σταθμούς μαγνητομέτρων στις περιοχές των Τρικάλων, της Αττικής, της Λακωνίας και του Λασιθίου. Τα επίγεια μαγνητόμετρα αποτελούν βασικές πειραματικές μονάδες μελέτης του Διαστημικού Καιρού, καθώς και των φυσικών φαινομένων που άπτονται της σύζευξης του Ήλιου και του εγγύς στη Γη ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος, το οποίο μας προστατεύει από την ηλιακή δραστηριότητα. Στη συγκεκριμένη δράση θα παρουσιαστεί το δίκτυο, οι εφαρμογές και η χρησιμότητά του, συνοδεία επίδειξης ενδεικτικού οργάνου.

‘Αποστολή στον Πλανήτη Γη’ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης )

Δρ Δημήτριος Παρώνης

Μια πλειάδα δορυφόρων βρίσκεται σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη. Οι δορυφόροι αυτοί διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες που ‘φωτογραφίζουν’ την επιφάνεια της Γης, καταγράφοντας ταυτόχρονα διάφορες παραμέτρους του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Οι επιστήμονες επεξεργάζονται διαρκώς τα στοιχεία αυτά και μελετούν διαχρονικά την κατάσταση των ωκεανών, της ατμόσφαιρας, της βλάστησης και των οικοσυστημάτων του πλανήτη. Στην παρουσίαση με τίτλο ‘Αποστολή στον Πλανήτη Γη’, μαθητές και γονείς εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες της επιστήμης της Τηλεπισκόπησης και μαθαίνουν πώς οι δορυφόροι σήμερα χρησιμοποιούνται για τη μελέτη φαινομένων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ξηρασία και η κλιματική αλλαγή.

Συμβολή του ΕΑΑ στην παρακολούθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης: Η έκθεση του πληθυσμού των Ευρωπαϊκών πόλεων στην ατμοσφαιρική ρύπανση των τελευταίων ετών (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης)

Δρ Ελένη Αθανασοπούλου, Δρ Ευάγγελος  Γερασόπουλος & Δρ Αναστασία Κακούρη

Οι συμμετέχοντες στη Βραδιά του Ερευνητή θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τη νέα διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΑΑ για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η συγκεκριμένη δράση συμμετέχει στη μεγαλύτερη εκστρατεία στην Ελλάδα για τους Παγκόσμιους Στόχους, στη δράση “17 Μέρες 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (#17days17goalsgr) που διοργανώνει η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (http://apcg.meteo.noa.gr/) του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει αναπτύξει από διαθέσιμα δεδομένα γεωπαραρατήρησης μια πλατφόρμα υπολογισμού και αποτύπωσης της έκθεσης του πληθυσμού 800 περίπου Ευρωπαϊκών πόλεων στα αιωρούμενα σωματίδια, στα πλαίσια του τρέχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος SMURBS, με συντονιστή το ΕΑΑ. Το πρόγραμμα “Έξυπνες Αστικές Λύσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, τις καταστροφές και την αστική ανάπτυξη” (www.smurbs.eu) ενσωματώνει την εμπειρία στις Παρατηρήσεις Γης (EO) 19 Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων στην ιδέα της “έξυπνης πόλης”, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων στις προαναφερόμενες αστικές πιέσεις. Το πρόγραμμα SMURBS διανύει ήδη τον δεύτερο χρόνο υλοποίησής του, είναι ένα από τα 4 επιτυχόντα προγράμματα του Ευρωπαϊκού δικτύου ERA-PLANET (http://www.era-planet.eu/) και επιχορηγείται από τον Ορίζοντα 2020. Ένας από τους στόχους του προγράμματος SMURBS είναι η συμβολή των Παρατηρήσεων Γης (επιτόπιων μετρήσεων, δορυφορικών απεικονίσεων, αριθμητικών προσομοιώσεων κλπ.) στην παρακολούθηση του δείκτη 11.6.2 του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 11, που μεταξύ άλλων αποσκοπεί στην “Έως το 2030 μείωση του δυσμενούς, κατά κεφαλήν, περιβαλλοντικού αντίκτυπου των πόλεων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του αέρα και στη διαχείριση των αστικών και άλλων αποβλήτων.” Η πλοήγηση στην εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα θα εξοικειώσει τον επισκέπτη με την έννοια και τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μικρά και μεγάλα αστικά κέντρα, επιτρέποντάς του να μελετήσει την έκθεσή του στις μέσες ετήσιες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 της πόλης όπου ζει, τόσο κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, όσο και συγκριτικά με άλλες πόλεις της Ευρώπης, καθώς και με τα ασφαλή για την υγεία του θεσπισμένα όρια.

Η Σεισμολογία στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο)

Δρ Ιωάννης Καλογεράς & Δρ Νικόλαος Μελής

Η σύζευξη ερευνητικών μεθόδων και θεωρητικών παραδοχών από τη Σεισμολογία δημιουργεί νέες προοπτικές για την επιστήμη της Εκπαιδευτικής Σεισμολογίας. Η ενημέρωση παιδιών και ενηλίκων για το φαινόμενο του σεισμού μέσα από βιωματικές μεθόδους μάθησης έχει σκοπό να αποτρέψει φαινόμενα πανικού και ακραίων ατομικών συμπεριφορών, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων εκ μέρους της πολιτείας στη διαχείριση των συνεπειών ενός σεισμού. Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευομένων μέσα από τη συμμετοχή τους σε διαθεματικές δράσεις έχει ως συνέπεια τη γνωστική, συναισθηματική και ψυχική ενδυνάμωσή τους απέναντι στο φυσικό φαινόμενο του σεισμού και την κατάλληλη προετοιμασία τους για τη συνετή αντιμετώπιση των συνεπειών του, διασφαλίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή και συνεργασία. Η μετάβαση από την Εκπαιδευτική Σεισμολογία στην Σεισμολογία των Πολιτών -μέσα από την κατανόηση του φαινομένου, των μέτρων προστασίας και του τρόπου εργασίας των εξειδικευμένων επιστημόνων- προσφέρει στου επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τη δυνατότητα να συναξιολογήσουν την αποστολή παρατηρήσεων ή φωτογραφιών από τους κατοίκους μιας πόλης (είτε βρίσκονται στην πόλη τους είτε περιστασιακά σε άλλες περιοχές) για το πώς αισθάνθηκαν έναν σεισμό ή τις επιπτώσεις του. Η σοβαρότητα αντιμετώπισης αυτής της διαδικασίας έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της αξιοπιστίας των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο προς την τοπική κοινωνία (πληροφόρηση φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, ευρύ κοινό). Η εκλαΐκευση των σεισμολογικών εννοιών, η κατασκευή απλών μοντέλων που δείχνουν τη συμπεριφορά των εδαφών και των κατασκευών, μα και η λειτουργία των σεισμογραφικών οργάνων παρουσιάζονται στη Βραδιά του Ερευνητή 2019.

Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) – Δημιούργησε ένα τσουνάμι (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο)

Δρ Νικόλαος Καλλιγέρης, Δρ Μαρίνος Χαραλαμπάκης, καθ. Άκης Τσελέντης

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2010 και λειτουργεί εντός του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του ΕΑΑ. Από το 2012 ξεκίνησε την επιχειρησιακή του λειτουργία, ενώ ενεργεί ως πιστοποιημένος Πάροχος Υπηρεσιών Τσουνάμι (Tsunami Service Provider – TSP) στο πλαίσιο του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι στο Βορειοανατολικό Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τις γειτονικές θάλασσες (NEAMTWS) της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO (Intergovernmental Oceanographic Commission – IOC/UNESCO). Το ΕΚΠΤ θα παρουσιάσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει αναπτύξει για την ενημέρωση των πολιτών για τον κίνδυνο από τσουνάμι. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα αποτελείται από: δεξαμενή προσομοίωσης τσουνάμι, διαδραστικό κουίζ, ενημερωτικά βίντεο και έντυπο πληροφοριακό υλικό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τσουνάμι, ένα επικίνδυνο αλλά όχι τόσο διαδεδομένο και συχνό φυσικό φαινόμενο, καθώς και για τις δράσεις του ΕΚΠΤ προς την κατεύθυνση της μείωσης των πιθανών επιπτώσεών του. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους τσουνάμι μέσω της δεξαμενής προσομοίωσης που έχει κατασκευαστεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Δράσεις για παιδιά (Κέντρο Επισκεπτών)

“Διαστημικές Κατασκευές”: Μια δράση για παιδιά 7-12 ετών από το Κέντρο Επισκεπτών του ΕΑΑ, όπου οι νεαροί μαθητές θα έχουν την ευκαιρία είτε να κατασκευάσουν ένα χάρτινο ομοίωμα της διαστημοσυσκευής Ροζέττα, του πρώτου σκάφους που ετέθη σε τροχιά γύρω από έναν κομήτη, είτε να ασχοληθούν με κατασκευές που αφορούν στο πλανητικό μας σύστημα. Με τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό μαθαίνουν για το ηλιακό μας σύστημα και τις διαστημικές αποστολές.

Science + fun: Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ο Αστροφυσικός Τζίμης Τσιμπίδας του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Αστεροσκοπείου δεν θα παρατηρεί τον Κρόνο με το τηλεσκόπιο Δωρίδη, ο Φυσικός Τάκης Λάζος δεν θα κάνει πειράματα στο ΕΚΦΕ Ηλιούπολης και ο Χημικός Μηχανικός Δημήτρης Δούκογλου δεν θα κανει stand up comedy σε κάποια σκηνή της Αθήνας. Θα βρίσκονται και οι τρεις στη Βραδιά του Ερευνητή. Πειράματα, και το πιο ανατρεπτικό QnA θα ρίξουν τη θερμοκρασία της βραδιάς στο… απόλυτο μηδέν…

 

Εκτός από την κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Ρέθυμνο και στο Κρυονέρι, και ειδικότερα:

Το ΕΑΑ και το meteo.gr, σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης, πάει στο Ρέθυμνο την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου από τις 18:00 μέχρι τις 23:00, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Η βραδιά περιλαμβάνει προβολή περιεχομένου VR (Virtual Reality) με γυαλιά τριών διαστάσεων (3D), πειράματα και παιχνίδια για παιδιά από το πρόγραμμα ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ & ΥΔΑΤΩΝ, επίδειξη μικροαοισθητήρων θερμοκρασίας/υγρασίας και πλήρους μετεωρολογικού σταθμού, πληροφορίες και πόστερ για το δίκτυο των σταθμών μας στην Κρήτη, αλλά και πληροφορίες για το πρόγραμμα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών INTERREG-DISARM. Επίσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες του Δρα Κ. Λαγουβάρδου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη τον Φεβρουάριο του 2019 και της Δρα Β. Κοτρώνη για τα αποτελέσματα αντιμετώπισης του προγράμματος δασικών πυρκαγιών INTERREG-DISARM.

Επίσης, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου θα είναι ανοικτό για ξενάγηση την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, από τις 19:00 έως τις 23:00. Οι επισκέπτες θα ξεναγούνται στο χώρο του 1.2 μέτρων τηλεσκοπίου, όπου και θα ενημερώνονται για τα τρέχοντα προγράμματα που υλοποιούνται στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το https://kryoneri.astro.noa.gr/index.html ή επικοινωνήστε στο 2108109163 (κ. Α. Δαπέργολας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content