Το φασματοφωτόμετρο SPHEREx της NASA αναμένεται να εκτοξευτεί το 2023 (Πηγή: Caltech)

SPHEREx: Νέα σημαντική διαστημική αποστολή της NASA

Η NASA οργανώνει μία νέα διαστημική αποστολή, την SPHEREx (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer), η οποία θα βοηθήσει τους αστρονόμους να συλλέξουν δεδομένα τόσο για την εξέλιξη του σύμπαντος όσο και για τη συχνότητα των αναγκαίων για τη ζωή συστατικών στο δικό μας γαλαξία.

Η αποστολή SPHEREx θα έχει διάρκεια δύο ετών και η εκτόξευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2023. Η SPHEREx θα ερευνήσει το διάστημα με σκοπό να δώσει απαντήσεις σε κοσμικά ερωτήματα. Οι αστρονόμοι θα συλλέξουν στοιχεία από 300 εκατομμύρια γαλαξίες, καθώς και από 100 εκατομμύρια αστέρια του δικού μας γαλαξία.

«Η αποστολή θα συλλέξει μοναδικά δεδομένα για τους αστρονόμους – θα ‘φτιαχτεί’ ένας πρωτοφανής γαλαξιακός χάρτης, που θα περιέχει ‘αποτυπώματα’ της πρώιμης ιστορίας του Σύμπαντος. Θα συλλέξουμε νέα στοιχεία για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης: Τί οδήγησε σε τόση γρήγορη διαστολή το Σύμπαν μετά από το big bang, σε λιγότερο από ένα νανοδευτερόλεπτο» επισημαίνει ο Thomas Zurbuchen, Αναπληρωτής Διαχειριστής της NASA Science Mission Directorate.

Ο κύριος ερευνητής της αποστολής είναι ο καθηγητής James Bock από το California Institute of Τechnology (Caltech), Pasadena, California.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content