Φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής: Τι είδαμε από τους δορυφόρους και τα drones

Η 23η Ιουλίου 2018 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας ως μια ανείπωτη τραγωδία λόγω της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής που κατέληξε στον φρικτό θάνατο 99 συνανθρώπων μας και στη μεγάλη καταστροφή φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Οι σκέψεις μας ήταν εξαρχής με τα θύματα και τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, και οι υπηρεσίες μας στη διάθεση της πολιτείας, συμβάλλοντας κατά το δυνατόν στη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής.

Στις 17:05 της 23/7/2018 ανιχνεύσαμε την εστία πυρκαγιάς πάνω από το Μάτι με την υπηρεσία ανίχνευσης και παρακολούθησης πυρκαγιών FireHub του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Τηλεπισκόπησης BEYOND για την Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του EAA. Η υπηρεσία αυτή παρείχε την εξέλιξη της πυρκαγιάς, κάθε 5 λεπτά της ώρας και με 500 μ. χωρική ανάλυση, με ελεύθερη πρόσβαση στην ιστοσελίδα: http://195.251.203.238/seviri/

Παράλληλα με την υπηρεσία FireHub, παρακολουθούσαμε όλες τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και παρείχαμε τόσο την εξέλιξή τους όσο και τη χωρική και χρονική διασπορά του καπνού τους.

Την πρώτη ημέρα μετά τη μεγάλη καταστροφή, η καταγραφή των καμένων ιδιοκτησιών και του φυσικού τοπίου αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη διαδικασία, καθόσον η πυκνή νεφοκάλυψη δεν επέτρεψε να έχουμε καθαρές δορυφορικές εικόνες. Ωστόσο, στις 25/7/2018 δώσαμε με σχετική επιφύλαξη μια πρώτη εκτίμηση της καταστροφής που βασίστηκε σε επεξεργασία και σύγκριση δορυφορικών εικόνων Sentinel-1Α (ραντάρ) του προγράμματος παρατήρησης γης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες συλλέξαμε στο Κέντρο BEYOND (Hellenic National Sentinel Data Mirror Site) με ημερομηνίες λήψης 24/7/2018 (κατόπιν-γεγονότος) και 12/7/2018 & 19/5/2018 (προ-γεγονότος).

Στη συνέχεια δημοσιεύσαμε στις 30/7/2018 επικαιροποιημένο χάρτη με λεπτομερή εκτίμηση των καμένων εκτάσεων της τάξης των 1260 ha (εκταρίων) με επεξεργασία δορυφορικής εικόνας WORLDVIEW-3 πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης (30 εκ.) με ημερομηνία λήψης 26/7/2018, χορηγία της εταιρείας TotalView.

Επιπλέον, στις 2/8/2018 δημοσιεύσαμε χάρτη με λεπτομερή αποτίμηση της καταστροφής σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου / μεμονωμένης ιδιοκτησίας στον οικισμό Μάτι με συστήματα Drones. Ο ορθοφωτοχάρτης καλύπτει συνολική έκταση 4.318 στρεμμάτων, και συντάχθηκε με αξιοποίηση των αεροφωτογραφιών υπερυψηλής ανάλυσης (3,5 εκατοστά), που ελήφθησαν στις 25/7/2018 με χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ) / UAV τύπου Falcon, σε συνεργασία με την εταιρεία Άρτεμις – Aerosurvey. Η αναλυτική επεξεργασία των αεροφωτογραφιών αυτών και η φωτοερμηνεία των πυρόπληκτων περιοχών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, από την καλυφθείσα έκταση, ποσοστό επιφανείας της τάξης του 70% αντιστοιχεί σε πλήρως καμένες εκτάσεις, και της τάξης του 30% αντιστοιχεί σε μερικώς ή μη καμένες εκτάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content