Το αποτύπωμα των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας (lockdown) λόγω κορωνοϊού COVID-19 στις σεισμικές καταγραφές – Επιστροφή στην κανονικότητα;

Tα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα άφησαν το δικό τους χαρακτηριστικό αποτύπωμα καί στα σεισμολογικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφονται από το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο.

Διερευνήθηκαν συνεχείς 24ωρες σεισμικές καταγραφές από τον Νοέμβριο 2019 έως και σήμερα, όπως αυτές καταγράφηκαν σε δύο σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου. Επιλέχθηκε ο σεισμολογικός σταθμός της Αθήνας (ΑΤΗ), ο οποίος βρίσκεται στον Λόφο Νυμφών στο Θησείο, σε χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ακριβώς δίπλα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, και ο σεισμολογικός σταθμός της Θεσσαλονίκης (ΤΗΕ), οποίος βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στις 40 Εκκλησιές.

Δεδομένα από τον σεισμολογικό σταθμό του ΕΑΑ στην Αθήνα

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια χαρακτηριστική σταδιακή μείωση των επιπέδων του σεισμικού θορύβου σε σχετικά υψηλές συχνότητες (4-14 Hz), η οποία -σε πρώτη φάση- ξεκίνησε αμέσως μετά την πρώτη εξαγγελία των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στις 13 Μαρτίου 2020. Τα επίπεδα αυτά πέφτουν τελικά σε ακόμα μικρότερες τιμές αμέσως μετά τη δεύτερη εξαγγελία, που αφορούσε σε εφαρμογή μέτρων καθολικού περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών (lockdown) στις 23 Μαρτίου.

Δεδομένα από τον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη

Η συνεχής ανάλυση των δεδομένων έως και σήμερα (4/6/2020) δείχνει ότι μετά την 4η Μαΐου -οπότε και υπήρξε μερική άρση των περιορισμών μετακινήσεων- άρχισε η σταδιακή αύξηση του σεισμικού ανθρωπογενούς θορύβου, με περαιτέρω αυξήσεις τις ημερομηνίες άρσης των διαφόρων εκτάκτων μέτρων (11 Μαΐου: μερική λειτουργία καταστημάτων, 18 Μαΐου: άνοιγμα σχολείων, 25 Μαΐου: χώροι εστίασης κτλ). Πλέον, ο καταγραφόμενος σεισμικός θόρυβος πλησιάζει και πάλι τα φυσιολογικά επίπεδα που προϋπήρχαν πριν την εκδήλωση του COVID19 στην χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content