Asteroids regularly pass by Earth, as depicted here. A new NASA system called Scout aims to identify the ones that will come closest to the planet. P. Carril/ESA. https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/10/30/499751470/nasas-new-intruder-alert-system-spots-an-incoming-asteroid?t=1565610682421

Αστεροειδής “2019 ΟΚ”

Ένας “απρόσκλητος” επισκέπτης!

Στις 25 Ιουλίου, ένα ουράνιο αντικείμενο μεγέθους ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, πλάτους 100 μέτρων (κατά προσέγγιση), πλησίασε τη Γη στα 65.000 χιλιόμετρα! Προκειμένου να γίνει ευκολότερα αντιληπτή η συγκεκριμένη απόσταση, σημειώνεται πως η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι σχεδόν 384.400 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για τον αστεροειδή “2019 ΟΚ”, ο οποίος είχε εντοπισθεί και στο παρελθόν, ωστόσο δεν είχε αναγνωρισθεί ως “κοντινός” μας αστεροειδής. Τα αντικείμενα αυτά υπάρχουν σε αφθονία στο διάστημα και θεωρούνται κατάλοιπα του σχηματισμού του Ηλιακού μας συστήματος. Ο “2019 ΟΚ” εντοπίσθηκε για πρώτη φορά από το SONEAR (Southern Observatory for Near-Earth Asteroids Research). Το τηλεσκόπιο αυτό βρίσκεται στη Βραζιλία και παρατήρησε τον εν λόγω αστεροειδή μια ημέρα πριν προσεγγίσει τον πλανήτη μας. Η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και από άλλα τηλεσκόπια.

Εικόνα 1: Παρατήρηση του “2019 ΟΚ” μέσω του δικτύου International Scientific Optical Network.

Στην Εικόνα 1 φαίνεται ο “2019 ΟΚ” (μαύρος κυκλικός δίσκος στο κέντρο), όπως παρατηρήθηκε από τον Eυρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) λίγο πριν την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη. Τα σημάδια στο φόντο της εικόνας που μοιάζουν με θολές γραμμές είναι αστέρες.

Η “επίσκεψη” του “2019 ΟΚ” μας υπενθύμισε την ανάγκη για ακόμη πιο προσεκτική παρατήρηση του ουρανού. Απώτερος στόχος είναι η ακριβέστερη αναγνώριση αστεροειδών από τα σημερινά και μελλοντικά τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένου του επερχόμενου “Flyeye” του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Πηγή: https://www.esa.int/Our_Activities/Space_Safety/Asteroid_s_surprise_close_approach_illustrates_need_for_more_eyes_on_the_sky

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content