Εγκατάσταση από το Γ.Ι./Ε.Α.Α. των πρώτων σεισμολογικών σταθμών στο ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων

Το ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο, σε απόσταση μόνο 50 χλμ. από την Αθήνα. Η πιο πρόσφατη εκρηκτική δραστηριότητα συνέβη τον 3ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο.

Η έγκαιρη εκτίμηση της όποιας επερχόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας και των επιπτώσεων αυτής είναι κρίσιμοι παράγοντες τόσο για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού, όσο και για την προστασία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού και της πρωτεύουσας.

Τα ηφαίστεια μελετώνται και παρακολουθούνται από μια ποικιλία ενόργανων δικτύων παρακολούθησης. Τελικός σκοπός των ηφαιστειακών παρατηρητηρίων είναι η κατά το δυνατόν πιο έγκαιρη αναγνώριση μεταβολών στον ηφαιστειακό κώνο πριν από μια επερχόμενη έκρηξη. Πρόσφατα, η μέχρι πρότινος σχετική υποδομή που ήταν εγκατεστημένη στο ηφαίστειο των Μεθάνων κρίθηκε αμελητέα, προτάσσοντας την ανάγκη για άμεση ανάπτυξη με ελαχιστοποίηση του κόστους

Χάρτης χερσονήσου Μεθάνων και Αργολίδας. Οι σταθμοί χρωματισμένοι πράσινοι είναι οι μη μόνιμοι σεισμολογικοί σταθμοί. Από βορειανατολικά και αντίθετα με την φορά του ρολογιού είναι οι Αγ. Θεόδωροι (ΜΕΤ4), Μακρύλογγος (ΜΕΤ5) και Μεγαλοχώρι (ΜΕΤ6).

Σχήμα 1

Στα πλαίσια του έργου ΓΕΩΡΙΣΚ του Ε.Α.Α, θα εφαρμοστούν στο ηφαίστειο των Μεθάνων πιλοτικές καινοτόμες σεισμικές και γεωδαιτικές μέθοδοι για την εκτίμηση του επερχόμενου ηφαιστειακού κινδύνου. Σχεδιάζεται ένα δίκτυο έξι σεισμολογικών σταθμών και ενός γεωδαιτικού δικτύου. Η χωροθέτηση έγινε έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί ο εντοπισμός των υποκέντρων τοπικών τεκτονικών και ηφαιστειακών σεισμών, αλλά και να μπορούν να εφαρμοστούν αξιόπιστα οι μέθοδοι ανάλυσης σεισμικού θορύβου και παθητικής σεισμικής συμβολομετρίας. Αρχικά σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε ένα μη μόνιμο σεισμολογικό δίκτυο πυκνής διάταξης. Σε συνεργασία με τον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, οι τρεις θέσεις εγκατάστασης των σεισμολογικών σταθμών εντοπίστηκαν στους Αγίους Θεοδώρους, στο Μακρύλογγο και στο Μεγαλοχώρι Μεθάνων. Οι θέσεις είναι προσωρινές, αλλά θα είναι διαθέσιμες και σε μελλοντική επανεγκατάσταση σε ενδεχόμενη ηφαιστειακή ή σεισμική έξαρση. Οι σταθμοί είναι δηλωμένοι στο International Station Registry (ISC) και χρησιμοποιούνται πλέον από την καθημερινή ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ.

 

*Σχήμα 1: Χάρτης χερσονήσου Μεθάνων και Αργολίδας. Οι σταθμοί χρωματισμένοι πράσινοι είναι οι μη μόνιμοι σεισμολογικοί σταθμοί. Από βορειανατολικά και αντίθετα με τη φορά του ρολογιού είναι οι Αγ. Θεόδωροι (ΜΕΤ4), Μακρύλογγος (ΜΕΤ5) και Μεγαλοχώρι (ΜΕΤ6).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Skip to content